Hur hotell kan bli mer miljövänliga

Idag finns det tusentals olika hotell runt om i världen, men hur miljövänligt är det egentligen att bo på ett hotell? Miljö- samt klimatfrågan är ett populärt ämne idag, där många av oss försöker komma fram till olika lösningar för att erbjuda mer miljövänliga val i vardagen, men även i samhället.

Hotell erbjuder idag många olika bekvämligheter till sina gäster, oavsett om det handlar om en god meny eller ett lyxigt och bekvämt rum. Men eftersom det bara är en tillfällig vistelse för människor, finns det också risk att det skapas mer skräp, sopor och att hotellet drar mer energi.

Finns det då några sätt som hotell kan bli mer miljövänliga?
Eftersom hotellbyggnader gör av med mer energi och elektricitet, kan det vara bra för hotell att t.ex. vara energieffektiva. Detta kan göras genom t.ex. installation avtreglasfönster, använda luftvärmepump och installera solceller på taket. I många fall finns det hotell som har öppet dygnet runt, med lampor som är tända hela dagen och natten. Solceller hade således fortsatt ge den energi som hotellet behöver, utan att miljön tar alltför mycket stryk hela tiden.

Det kan också vara smart att installera mer miljövänliga lampor i rummen och de allmänna ytorna. Lampor är ofta påslagna hela dygnet runt på hotell och genom att installera lampor som drar mindre el kommer hotellet spara en god mängd energi tack vare detta.

Som tur är finns företag och myndigheter runtom i landet som fokuserar på att hjälpa hotell blir mer miljövänliga. T.ex har Stockholm stad många regler som rör miljö. Detta skapar en mer miljövänlig hotellvistelse för deras kunder. Istället för att ge hotellgästerna små plastflaskor med shampoo och balsam, kan de även installera tvålpumpar som sitter fast på väggarna. Då fyller de istället pumparna innan hotellgästen flyttar in.

De hotell som erbjuder restauranger eller caféer kan också tänka på att använda ekologiska råvaror och närodlat. Detta minskar också risken för miljöförstöring. Sedan behöver hotellen möjligtvis inte tvätta lakan och handdukar varje dag eftersom detta tar mer stryk på vår miljö.

Du som hotellgäst kan också tänka på vissa saker så att din vistelse blir mer miljövänlig, som till exempel att ta kortare duschar och genom att släcka alla lampor när du väl går ut från hotellrummet.